Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 08.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i leområder, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Lørdag er det meldt litt ny nedbør som vil komme som snø i høyden. Værprognosene tilsier beskjedne mengder vind og snø, men lokale vindforhold kan gi små nysnøflak i noen heng, spesielt terreng som er vindutsatt og høyt til fjells. I enkelte heng, spesielt i nordvendt terreng i høyden, kan rimkrystaller og overflatekantkorn føyke ned og bli et svakt lag. Bygeværet vil trolig gi variasjoner på nysnømengde i regionen.

Ellers er det generelt stabile forhold, men det er noe usikkerhet rundt stabilisering av gamle fokksnøflak i høyden, opp mot toppene. Her kan stabiliseringen ta litt tid, fordi det stedvis kan ha utviklet seg små kantkorn i nysnølag eller skarelag i forrige uke.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 7. mai 2021

Lørdag kommer det litt nysnø i overflata. I lavere høyder og i solsider har overflata den siste uka gjennomgått smelte-fryse-prosesser - der legger nysnøen seg over en smelteomvandlet snø. I fjellet kan nysnøen legge seg over tørrere fokksnø. I enkelte nordvendte sider i høyden kan nysnø legge seg på rimkrystaller og overflatekantkorn.

I overgangen mellom gammel skare og nyere snø, ble det forrige helg observert kantkorndannelse. Det usikkerhet rundt stabilitet og utbredelse på et evt. slikt lag, ettersom det er generelt få observasjoner på dette den siste tiden.

Det er få observasjoner fra regionen fra denne uka.

Fjellvær

Fredag 7. mai 2021

Oppholdsvær. Delvis skyet. Tilskyende om kvelden.

Lørdag 8. mai 2021

Oppholdsvær. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS